Önbizalom építés

Az önbizalom hit saját magunkban, személyes meggyőződésünk képességeinkről, bizonyosság, hogy céljainkat képesek vagyunk elérni. Ezeket nem feltétlenül tudjuk igazolni, de nem is érezzük szükségét, hogy bizonygassuk, a lényeg, hogy meg vagyunk győződve róla. Az önbizalom építés lehetőségét mindannyian magunkban hordozzuk, azaz mi magunk döntünk magabiztosságunk felöl!
A valódi magabiztosság, amikor az életemben és másokban is tudok bízni, mert amennyire magamban bízom, annyira tudok másokban. Oda-vissza kölcsönhatásban van.
Az önbecsülés fejleszthető, tanulható. Erre használt technikák: - hipnoterápia,  - „gondolkodás átpolarizálása”. Gondolkodj másképp, és megváltozik a valóság érzékelésed.
 
önbizalom építés
Az önbizalom hiányos állapoton önerővel túl lehet lépni, úgy, hogy fokozatosan fejlesztjük magunkat. Ezzel az állapottal nagyon sokan küzdenek. Nagyon sokszor megfigyelhető jelenség az önismeret hiánya, hiányossága. Nem „vagyunk tisztában” képességeinkkel, azok „mértékével”. Amiben „hiányosnak” érezzük magunkat, azt hatalmasnak véljük és hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy ezzel a problémával „csak én” küzdöm. Amiben meg „jók” vagyunk, arról azt gondoljuk, hogy „természetes”. „Ezt biztos mindenki tudja”, „erre mindenki képes”.

Mit teszünk az önbizalom építés érdekében?
 

  • Az önbizalom építés során feltárjuk, tehát tisztába kerülünk egyéni adottságainkkal, stabilizáljuk, erősítjük azokat.
     
  • Feltárásra kerül, hogy az életének mely területein és miben szeretne fejlődni önbizalom terén.Tudatos vagy tudattalan akadályokkal való szembesülés, majd azok kezelése.
     
  • Tehát az önbizalom építés során is mindig cél, hogy önismereti „rádöbbenések” legyenek.

 
Ahogy az önbizalom, önbecsülés is összehasonlító jellegű. Hogyan értékelem magam másokhoz viszonyítva. (Ennek fényében olyan, mintha egy skálán értékelnénk magunkat.) Tehát az önbecsülés az elme teremtette „énnel” áll  összefüggésben. Ezért az „ál” önbecsülés, önbizalom viszonylagos, és labilis, mert egy másik ember „valami” tulajdonságához, dolgához képest van vagy nincs önbizalmam. De az ember képes megváltoztatni az elvárásait magával szemben, és a „valódi” önbizalom meglétekor eltűnik a megfelelési kényszer, (a mások elvárásainak való megfelelés kényszere) és a magam másokhoz való hasonlítása. Az önbizalom még magasabb lépcsőfokán már a félelmek, aggodalmak is eltűnnek, és megvalósul, működni kezd az egyébként velünk született „ősbizalom”, melyben átélhetjük a „boldogságban és biztonságban vagyok” minden szempontból érzését. Nagyon fontos az önbizalom építés, mert az önbizalom, olyan, mint a fatörzse, ha a törzs rendben van, akkor tudnak „működni” az ágai is. És az úgy hat, mint amikor kavicsot dobunk a vízbe, koncentrikusan begyűrűzik, minden javulásnak, „gyógyulásnak” indul.
 
 
Kapcsolat
E-mail: lelkunkmelysegei@gmail.com
Telefon: +36 20 338 45 33
Skype: somorjai.krisztina
Cím
Somorjai Krisztina - tudatkutató
Szigetszentmiklós


Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu